Balsammetoden

Ska berätta om en metod jag tänker testa. Balsammetoden.

"Nyckeln till ett friskt och vackert hår heter fukt. Torra hår är helt enkelt inte vackra - de blir glanslösa, risiga och frissiga. Självlockiga hår är torrare av naturen än raka hår, och måste därför behandlas lite annorlunda för att nå sin fulla potential.


Varje hårstrå är omslutet av ett fjällskikt, och ser i förstoring ut ungefär som en grankotte eller en fisk. På ett friskt, rakt hår ligger fjällen tätt slutna, de skyddar håret och ger det en blank yta. På lockiga hår, däremot, reser sig fjällen en aning i varje krok (prova att böja en fisk får du se) vilket gör att den fukt och de oljor som naturligt ska finnas i hårstrået, kan dunsta. Om håret dessutom är kemiskt behandlat (t.ex. blekt) eller påverkat på annat sätt av friktion, värme osv, är fjällskiktet ännu mer uppruggat. Håret har blivit poröst, och kan inte behålla fukt inuti stråna.


Många, både
raka och lockiga, upplever att deras hår fort blir fett, och för att råda bot på det tvättar de håret ofta i ett försök att torka ut hårbotten. Resultatet blir att hårbotten reagerar med att producera mer fett för att återställa balansen, så de måste tvätta håret ännu oftare. Hårstråna torkas ut, medan hårbottens talgproduktion går på högvarv.

För att få stopp på denna onda cirkel finns det bara en sak att göra: Sluta torka ut din hårbotten, och se till att återfukta ditt hår!"


O
ch shampoo innehåller ofta sulfater som torkar ut håret:

"Sulfater är starkt uttorkande tvättensider som ingår i de flesta schampon, ofta i form av Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate, härefter förkortat SLS. Enligt vissa teorier har SLS en tendens att “fastna” i ett poröst hår: Fjällskiktet klarar inte att skydda håret utan sulfatmolekylerna kan tränga in under de öppna fjällen, vilket gör att fjällen inte har en möjlighet att sluta sig längre. Håret torkas därför ut inifrån."


S
å sen för att motverka att håret torkar ut tillsätts silikoner eller mineraloljor i balsamet MEN:


"Silikoner lägger sig som en hinna över hårstråna, och har en kosmetisk effekt som gör att håret upplevs vara mjukt, lent och glansigt. Effekten kan liknas vid en korsett: Du ser smalare ut när du har korsetten på dig, men när du tar av dig den är du precis lika rund som förut. Silikonerna gör att håret ser friskt ut, men när du tvättar bort dem är håret lika torrt därunder som förut.

Mineraloljor är billiga och hållbara, och används ofta för att ge en känsla av mjukhet och glans. Problemet är att de fungerar genom att lägga sig som en tät hinna över hårstråna, vilket gör att håret “kvävs” då varken syre eller fukt från luften kan komma åt det. Denna hinna täcker även hårbotten och blockerar 40-60% av hudens porer vilket inte bara förhindrar hårtillväxten och kväver hårsäckarna, utan även stör hårbottens viktiga balans. Håret torkar ut och blir livlöst innanför hinnan av mineralolja. Mineraloljor är inte vattenlösliga, och för att få bort dem från håret krävs ett schampo med SLS"


O
ch för få bort alla silikoner och mineralämnen ur håret krävs ett shampoo som innehåller SLS och sen blir håret ännu torrare, sen behöver man silikonerna för få mjuka känslan igen.. därav skapas en ond cirkel. Denna ska brytas med ett "Sista shampoo":

Sista Shampoot SKA innehålla SLS så att alla mineralämnen och silikoner kan tvättas ur håret. Man bör tvätta med shampoot 2-3 gånger, gnugga in, skölja ur, gnugga in skölja ur, för verkligen se till så man fått bort alla silikoner och mineralämnen.

SEN kan man påbörja metoden men man måste använda "godkända" balsamer som INTE innehåller några silikoner eller mineralämnen (Då måste man tvätta med shampoo igen för få ur dem).

Och sen kan återfuktingen påbörjas.. och alla hårprodukter/stylingprodukter man använder får man kolla upp så de är "godkända" och inte innehåller några silikoner eller mineralämnen (för då måste man ju tvätta med shampoo).


Mer om denna metod kan ni läsa på www.lockig.se, mer detaljerat hur man går till väga och finns lista över godkända sista shampoo, godkända balsam, stylingprodukter, inpackningar osv.
Och ja info om hur denna metoden funkar och trådar om diskussioner och så.

Och många undrar om håret verkligen kan bli rent med bara balsam.. svar: Ja.. dock kanske vissa kan behöva tvätta då och då med ett shampoo men då ska man använda ett SLS-fritt shampoo.

SLS-fritt shampoo torkar inte ut lika mycket som ett shampoo med SLS men är inte lika milt som ett balsam.


//Out

11 juli

Nu skriver jag här för jag sitter här framför datorn och är så sjukt uttråkad. Har 4 dagar kvar sen är det semester.
Jag längtar men samtidigt är jag rädd för semestern ska gå så fort och så är man tillbaka på jobb och.. ja.. mot mörkare tider och ett helt år av jobb.. tråkigaste biten lixom.
Positiv anda :P

Och mitt hår.. asså jag är så ledsen för mitt hår, men förhoppningsvis blir det ju bättre. Mitt hår blir fettigt redan dagen efter jag duschat om inte ens redan samma dag.
Förr kunde det gå en vecka lixom.

Men som mamma säger, min kropp på sista tiden har fått sig en jävla massa stryk och starka behandlingar och håret är ett av ställena man ser hur man mår på insidan.
Men förhoppningsvis nu så går det framåt och mitt imunförsvar byggs upp igen.

Hatar läkevärlden.. glad i alla fall för min mamma som kan gå in med sina kundskaper och hjälpa en så man hämtar sig snabbare.
Jag tycker alternativ vård och läkevården borde sammarbeta mer.. tror människor hade tillfrisknat bättre och snabbare då.
Men det är min teori.


Checka dessa, är dem inte snygga :) Hoppas de dimper ner i brevlådan snart hihi. Även om det inte "passar" här på svenska stränderna då de flesta tycker man inte får synas för mycket.. I say.. screw u.. its fun :)

Nej men jag gillar dessa bikinisarna och struntar fullkomligt i om det inte passar här.. struntar ju alltid i andras åsikter endå :)

Plus jag har ju inte så jävla snygg kropp som hennes.. då fattar jag om folk glott, man jag är ju bara en liten knubbis omkring glidandes :P



RSS 2.0